Mensenrechtenrisico’s

Artikelen, Blog

Drie mensenrechtenrisico’s die bedrijven over het hoofd zien

 

Als bedrijven door het complexe landschap van mensenrechten navigeren, hebben ze de neiging om zich te richten op de meest zichtbare en bekende risico’s op het gebied van mensenrechten, of op de risico’s waarop ze zich volgens de wet moeten richten.

Er zijn echter tal van risico’s die vaak over het hoofd worden gezien en ondergewaardeerd en die een aanzienlijke bedreiging vormen voor de mensenrechten. In deze blog verkennen we drie van dergelijke risico’s en dringen we er bij bedrijven op aan om hun benadering van risico-identificatie te verbreden.

1. Invloed van technologie op mensenrechten

Technologie ontwikkelt zich razendsnel en brengt tal van voordelen met zich mee. Het brengt echter ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor de mensenrechten, waaronder discriminatie en vooroordelen. Gezichtsherkenningstechnologie blijkt bijvoorbeeld een hogere foutmarge te hebben voor mensen van kleur en vrouwen, wat leidt tot discriminerende resultaten. Op dezelfde manier kan het gebruik van AI-gestuurde besluitvormingssystemen leiden tot bevooroordeelde uitkomsten die een negatief effect hebben op kwetsbare gemeenschappen. Bovendien kan het gebruik van technologie op de werkplek leiden tot meer controle en toezicht, wat kan leiden tot schending van privacy en autonomie

2. Misbruik van overheidsbeleid

Bedrijven die actief zijn in landen waar regeringen de mensenrechten niet beschermen, lopen het risico te profiteren van overheidsbeleid dat de mensenrechten schendt, zelfs onbedoeld. Bovendien worden er soms speciale afspraken gemaakt om bedrijven vrij te stellen van wetten die mensenrechten beschermen. Bedrijven kunnen gerechtelijke procedures beïnvloeden of verstoren of juridische stappen ondernemen tegen mensenrechtenactivisten om het debat over bedrijfspraktijken en -plannen te beperken. Bedrijven moeten waakzaam zijn in hun contacten met overheden en ervoor zorgen dat ze niet onbedoeld bijdragen aan mensenrechtenschendingen.

3. Rechten van het kind

Hoewel bedrijven kinderarbeid als een belangrijk mensenrechtenrisico beschouwen, zien ze vaak andere kinderrechten over het hoofd, zoals het recht op een gezinsleven, gezondheid en veiligheid en een schoon milieu. UNICEF, Save the Children en UN Global Compact lanceerden meer dan tien jaar geleden de principes voor kinderrechten en bedrijfsleven, maar de risico’s waar bedrijven rekening mee houden zijn nog steeds beperkt.

Concluderend:

Bedrijven moeten risico’s met betrekking tot mensenrechten systematisch in kaart brengen, beginnen met een breed scala aan mensenrechten en vervolgens prioriteiten stellen op basis van ernst en waarschijnlijkheid. Bij Human Rights@Work helpen we bedrijven te voorkomen dat ze risico’s over het hoofd zien of onderschatten die kunnen leiden tot ernstige mensenrechtenschendingen.

 

Share This